Celková anestezie | Studio 32: zubní ordinace Praha 10

Celková anestezie

Celková anestezie neboli narkóza je vratný útlum centrálního nervového systému. Navozuje se nitrožilními a inhalačními anestetiky (léky). Projevuje se ztrátou vědomí a vyřazením vnímání a reakcí na bolestivé podněty. Pacient nic kolem sebe nevnímá. Tento stav navozuje lékař specialista-anesteziolog. Jde o velmi bezpečný výkon.

Pro koho je určena?

Celková anestezie je vhodná pro velmi malé nespolupracující pacienty s potřebou rozsáhlejšího ošetření (více plomb, tahání zubů). U starších spolupracujících dětí a dospělých je obvykle vhodnější analgosedace.

Co je nutné zajistit před výkonem?

  • Před ošetřením je nutné vyplnit anesteziologický dotazník. Pokud je malý pacient celkově zdráv, stačí potvrzení od dětského lékaře. Když je dítě sledováno s nějakým chronickým onemocněním, musí absolvovat předoperační vyšetření, které zajistí rovněž pediatr.
  • Pro vlastní stomatologický výkon a nekomplikovaný pooperační průběh je důležitý dobrý zdravotní stav. Proto i při běžném onemocnění horních cest dýchacích žádejte včas přeobjednání.
  • Pacient musí být před výkonem nalačno, to znamená 6 hodin nejíst a 4 hodiny nepít. Měl by mít na sobě pohodlné oblečení. Po skončení zákroku je nutný odvoz autem v doprovodu dvou dospělých (jeden řídí, druhý hlídá).

Jak výkon probíhá?

Celkovou anestezii vede anesteziolog. Uspávací prostředek je nejprve podán dýchací maskou. Následně je zajištěn žilní vstup. Uspávající a bolest utišující léčiva jsou podávána nitrožilně. Během výkonu je pacientovo dýchání zajištěno trubičkou zavedenou přes nos (tzv. nasotracheální rourka). Je zavedena až po usnutí pacienta a vyjmuta před jeho úplným probuzením. Stomatolog provede veškeré potřebné výkony, pacient je celou dobu monitorován anesteziologem. Trvání celkové anestezie obvykle nepřesahuje 3 hodiny, záleží na složitosti výkonů.

Po skončení ošetření je pacient propuštěn až po úplném probuzení. Je nutné mít odvoz autem a v případě dětí doprovod dvou dospělých (jeden řídí, druhý hlídá). Pacient musí mít po zbytek dne dozor a odpočívat, nemůže například do školky nebo na hřiště.

Jaké jsou komplikace celkové anestezie?

Celková anestezie je velmi bezpečný výkon. Nejčastější komplikace mohou být malátnost, ospalost, zhoršená koordinace pohybů, škrábání či bolest v krku, pocit zimy nebo přechodná třesavka. Tyto komplikace odezní samy v krátké době bez léčby. K závažnějším komplikacím dochází velmi vzácně.

Pod Sychrovem I 83

101 00 Praha 10 Michle

+420 271 751 631

Objednejte se již dnes!

Ordinační doba

PO-ČT 8-17, PÁ 8-12

Napiště nám

recepce@studio32.cz
css.php